La revista Infància viatja a Lió. Març/abril 2004 Text de l'article"Infància viatja a Lió" Infància n. 139. Juliol-agost 2004
·
Un viatge compartit
·
Lió, una ciutat que lluita pel seu futur
·
França en els nostres referents pedagògics
·
Immersos en un procés de transformació
·
Les escoles bressol
·
Infrastructura
·
Un pla experimental als parvularis
·
Les dinàmiques del canvi
·
Inspirats en la pedagogia de Reggio Emilia
·
El retorn: debat i interrogants
·
Conèixer el passat per projectar línies de futur
  Infrastructura
 

Tots hem pogut aprendre amb la curta experiència democràtica del nostre país que les lleis per elles soles no canvien les realitats, i menys d'un dia per l'altre. Per tant, després de la visita compartim l'esperança dels que esperen que el canvi de concepte que planteja en el decret es vagi fent realitat a les escoles bressol franceses. Ells compten amb una àmplia oferta finançada amb fons públics, amb uns equipaments tant d'espais com de materials adequats, amb unes ratios de quatre infants per adult el primer any i de sis d’l any als tres anys, amb un horari de treball que no supera les trenta-cinc hores. Per tant tenen una infrastructura que els possibilita fer el canvi conceptual.

 

Caldrà fer el seguiment del seu procés de canvi cap a l'educació dels més petits; caldrà veure fins a quin punt el pes de la tradició puericultora és un fre. En la visita a les créches (escoles bressol) vàrem poder observar ritmes diferents d'aplicació i de comprensió dels reptes que plantejava la definició del nou decret sobre l'educació del dels infants de 0 a 3 anys, unes diferències clarament influïdes per la formació inicial que tenien els professionals, un condicionant que també a nosaltres ens obliga a pensar en la importància que té la formació inicial per a facilitar o dificultar.

  Viatge a Lió. Mirar, entendre, conèixer, aplicar, criticar i millorar
Article de Silvia Moron a la revista Infància número 139. Juliol-agost 2004