La revista Infància viatja a Lió. Març/abril 2004 Text de l'article"Infància viatja a Lió" Infància n. 139. Juliol-agost 2004
·
Un viatge compartit
·
Lió, una ciutat que lluita pel seu futur
·
França en els nostres referents pedagògics
·
Immersos en un procés de transformació
·
Les escoles bressol
·
Infrastructura
·
Un pla experimental als parvularis
·
Les dinàmiques del canvi
·
Inspirats en la pedagogia de Reggio Emilia
·
El retorn: debat i interrogants
·
Conèixer el passat per projectar línies de futur
 
França en els nostres referents pedagògics
 
Lió és una ciutat amable, que es qüestiona, que pren iniciatives, que es compromet amb l'escola i l'educació. Potser per això, després de tants anys de fer viatges d'estudi, aquest 2004 finalment s'ha optat per visitar el país veí. També, potser, gràcies a la invitació que ens va fer Philippe Meirieu, el nostre admirat pedagog defensor de l'escola pública, dels grans mestres de la renovació pedagògica, amb el qual compartim tantes qüestions de fons sobre la manera de fer de mestre i d'entendre l'educació.

Tots nosaltres tenim una imatge de la realitat educativa francesa tant la dels infants de 0 a 3 anys, la créche, com la dels de 3 a 6 a l'école maternelle o jardin d'enfants.
 
Una imatge possiblement construïda, gràcies a la proximitat i a les lectures. Molts dels llibres de pedagogia que es podien llegir al nostre país en les dècades dels seixanta, setanta i potser vuitanta eren francesos, com totes les obres que ens han arribat a través del Moviment Freinet o els molts llibres de Lurçat, de Lantine.

Cal recordar la influencia que va tenir la formació francesa a l'Escola de Jardineres, per als més petits. Es coneixia el pes que tenia la concepció puericultora que tanta influència tingué al nostre país fins que va ser aprovada la LOGSE, i les idees de Lezine, Appel.
 
  Viatge a Lió. Mirar, entendre, conèixer, aplicar, criticar i millorar
Article de Silvia Moron a la revista Infància número 139. Juliol-agost 2004