Centre Päiväkoti Siilitie

 
Dos edificis de planta baixa emmarcaven un espai de pati amb diverses zones. Un era habilitat per als infants de 10 mesos fins a 3 anys i l'altre, pels de 3 a 6 anys.
Destaquem que no hi havia tanques per separar els grans dels petits. I vàrem comprovar com convivien sense cap problema.
 
Cada niu té la historieta de l'infant.
 
L'altura permet que els pares hi puguin seure i apropar-se al seu fill per ajudar-lo a cambiar-se.
 
Racons acollidors creats amb mobiliari adaptat als infants.
 
Es repetien els sofàs en moltes estances.
 
Les zones compartides per adults i infants dotades amb ordinadors i fotocopiadora, s'integraven dins d'aquest mobiliari casolà, net i ple de plantes.
 
Moltes escoles disposen de màquines de cosir que són compartides amb els pares que col·laboren elaborant diverses peces i construccions per a l'escola.
 
Aquests sofàs es poden transformar en diversos llits.
 
S'intercalaven racons de natura, taules amb propostes de jocs de matemàtiques o contes, zones de joc simbòlic com una saleta d'estar…
 
Un moble que sembla de forner permet guardar el material i traslladar-lo.
 
Materials naturals són utilitzats per a l'ambientació de l'escola.
 
Sales de reunions i per a l'estada dels pares. S'hi pot prendre un café, navegar per Internet...
 
La cuina, el menjador, l'ordinador, el taulell... espais acollidors, polivalents i compartits.
 
Cada espai no té un canviador, n'hi havia un compartit per tota l'escola. I, perquè no una bona banyera?
 
Fins i tot una petita habitació, compartida per tots els nens de l'escola, amb un llit de matrimoni, llitet de baranes i lavabo al costat. Tot a mida de l'infant convidava al joc.
 
Pepa Alcrudo, una de les nostres traductores, lliura uns records a aquesta mestra que amablement i en espanyol, ens va atendre. Entre altres coses ens va explicar la participació dels pares. Moltes parets de l'escola estava decorades amb quadres fets per ells.
 

El pati, ric en recursos i material, presentava arbres grans, desnivells, rampes amb diversos tobogans i escales, estructures per enfilar-se, per gronxar-se, per voltar, taules i bancs de fusta, tricicles, sorral, pales…

 
Un grup de nens i nenes dels més grans feien una activitat de plàstica en les taules de "pic-nic" i d'altres baixaven pels tobogans o es gronxaven… Els adults observaven els jocs o parlaven amb algun infant.
Viatge a Finlàndia amb la revista Infància de l'A.M.Rosa Sensat. Abril/maig 2002
© www.elsafareig.org
Tornar a la pàgina inicial del viatge