Dormir a l’escola bressol
 
 

Hola família!
Acabo de llegir un article a la revista "Mente sana" sobre el dormir dels infants, la veritat és que m'ha encantat, diu moltes coses certes i la veritat és que fins i tot ens podria ajudar en moltes de les preguntes que ens fan els pares. El recomano.
Un petó
Esther - 23/11/2006 21:57

Hola família, moltes vegades entro en aquest fòrum, perquè trobo intervencions molt interessants. Ara volia comentar un tema que té molt preocupada a una amiga. Viu a un poblet del Montseny i té un nen de 10 mesos que el porta a l'escola bressol municipal on només hi ha 3 infants, a la seva classe. Li comenta la mestra cada dia que el nen dorm tot el matí, inclús hi ha dies que han de despertar-lo a les 12, quan arriba la mare. Es un nen molt viu i la meva amiga està preocupada perquè a casa, quan està, no dorm al matí. Què en penseu? Gràcies per anticipat
Marta - 9/12/2006 21:23

Hola, Marta!
Si un infant té son ha de dormir, i si dorm vol dir que té son. No hi ha volta de fulla. Els infants sofreixen una gran sèrie de canvis en el seu cos durant el primer any i la manera de recuperar-se és menjant i dormint.
És normal que la teva amiga, com a mare, es preocupi, perquè el seu fill és diferent a l'escola que a casa i això sol provocar inseguretat en els pares i mares. Però en realitat és molt normal que hi hagi aquesta diferència. Nosaltres, els adults, tampoc ens comportam igual en tots els contextos.
Per què dorm a l'escola i a casa no? No ho sé, poden ser moltes coses. Pot ser es lleva més d'hora, potser hi ha més activitat física... Poden ser tantes coses!
Però el més important és que a l'escola bressol hagin escoltat aquesta necessitat que té l'infant i el portin a dormir. No passa res si l'infant dorm a l'escola bressol, o potser seria més important que fes alguna "activitat"? Hem de canviar el "xip" de que sembla que si dormen no aprofiten el temps, no fan res, i per això que no venguin a l'escola. Dormir és una de les més importants "activitats", molt millor, més necessari i més interessant que, per posar un exemple, pintar amb xocolata.
Una abraçada i bona nit!
Esther Aguiló - 10/12/2006 20:24

Hola Marta! He llegit el teu missatge i m’ha sorprès perquè no és habitual que un infant no dormi gens a casa i a l’escola dormi tantes hores. Jo tinc una filla de 12 mesos i, a més sóc mestre i tinc una escola bressol. A la nostra escola els infants entre 8 i 11 mesos dormen una estoneta al matí (depenent de cada infant, n’hi ha que més estona i n’hi ha que menys) de totes formes l’activitat escolar tampoc permet dormir TOT el matí, perquè llavors? què hi va a fer a l’escola bressol? Nosaltres a primera hora fem el Bon dia, llavors l’activitat del dia (pintura, música, psicomotricitat, etc...) llavors els infants més grans van al pati i els més petits de la classe a dormir ( entre 20 minuts i 1 hora), llavors els despertem i fan alguna altres activitat fins a l’hora de dinar . Tampoc sé a quina hora es desperta el fill de la teva amiga o quantes hores dorm a la nit, això pot influir molt. També és important saber si després de tantes hores aquest infant fa una bona migdiada?, com hauria de ser ( entre 2 i 3 hores) No sé si t’hauré ajudat, ja em diràs quelcom. Un petó!
Mireia - 10/12/2006 01:30

Estic totalment d'acord amb l’Esther. L’infant ha de fer el que ell necessiti i si ha de dormir a la Llar, doncs que dormi a la Llar!

Estem acostumats/des a pensar que sempre sabem què és el millor pels infants, però sempre és des del nostre punt de vista d'adults. Crec que molt sovint tallem el ritme natural que els infants necessiten i que ens diuen moltes i moltes coses, però no els sabem escoltar prou.

A la nostra Llar vam estar parlant del tema de dormir. Creiem que és bàsic. Per això hem pres la decisió de deixar que els infants ens marquin el ritme que ells necessiten.
I sabeu? Ha resultat ser fantàstic. Mai no coincideix que tens tot el grup d'infants sencer. EN un grup de 13 d'un a dos anys, ens trobem que tenim en moments, dos infants desperts, després 4, un altre dia 6 perquè dos no tenien son... Ens facilita molt un ambient tranquil i relaxat i l'atenció i el vincle que creem amb ells quan poden seguir el ritme que tenen és fabulós.

I quan es desperten, cadascú en el seu moment, són uns infants tan desperts. Aprofiten molt més el temps que estan desperts perquè realment estan descansats.

També tenim infants que a casa dormen molt més que a la Llar i infants que dormen molt més a la Llar que a casa. No li donem importància en principi. També és veritat que hem observat que hi ha infants que, mentre no se senten prou segurs a la Llar, en temps d'adaptació, passen quasi tot el matí dormint. Però a poc a poc, es regularitzen ells mateixos a mida que es van trobant bé a la Llar entre nosaltres.
Clara - 10/12/2006 23:51

Hola guapes! Ho sento però no estic d’acord amb vosaltres. Si bé és cert que els infants necessiten dormir, i que, evidentment no hi ha cap fitxa del món que supleixi aquesta necessitat, abans de pronunciar-nos sobre el problema de l’amiga de la marta hauríem de saber si aquest infant pateix alguna dificultat d’adquisició de son per sí sol. Potser la mestra l’adorm en braços o el relaxa molt ajudant-lo a dormir i això impedeix que l’Infant ho faci per sí sol. O potser aquest infant té un son molt irregular a les nits i arriba tan cansat a l’escola que necessita dormir, o potser supleix la migdiada pel son del matí i quan el desperten a les 12 després de dinar no fa una bona migdiada , que és el més aconsellable...No ho sé, dic POTSER perquè no tinc prous dades sobre aquest infant. Tu mateixa Clara dius que els infants de la teva aula van adormint-se i despertant-se gradualment, que està molt bé, però en tens algun de 10 mesos que dormi de 9h a 12h???
Mireia - 11/12/2006 23:52

Hola,

Jo recordo quan era petita i arribava l'hora de dinar a la "guarderia" (es deia així en aquell moment). Sempre era per a mi un suplici menjar. L'activitat física que portava feia que a aquella hora tingués massa son. M'adormia a taula, però em despertaven una i altra vegada fins que m'acabava el dinar.

Però els caps de setmana la història canviava! Sempre m'ha encantat dormir, tot s'ha de dir. Els meus pares poques vegades m'han despertat quan m'he adormit. Recordo que els caps de setmana em quedava dormida al sofà, mentre el meu pare parava la taula, la meva mare feia el dinar i mentrestant anaven i venien al menjador tot prenent un aperitiu. Era el millor moment del dia! I allà em quedava, instantàniament fregida. Molts cops, la meva mare em deia que ja estava a punt el dinar, que no m'adormís, però normalment, m'adormia. Quan em despertava, el meu pare sempre em deia: "Buenos días! Cómo te gusta la siesta del carnero, eh..? Em preguntava com havia dormit i l'únic que passava és que dinava sola a la taula (ells m'acompanyaven des del sofà, però havien dinat mentre jo dormia al sofà). Tothom qui em coneix sap "lo" complicat que és despertar-me, potser s'intenta, però al final, sempre em deixen dormir (a no sé que hi hagi alguna cosa).
Bé, després de tot això, sempre he dormit a la nit sense problemes, i de vegades, després de dinar he tornat a dormir. I de vegades, he fet dues "siestas" a la tarda. Tinc 25 anys i mai no he patit cap trastorn de son. Sé que cada persona és un món, però també se que segons els estudis de l'Estivill, jo hauria de patir alguna cosa. NO sé... És per reflexionar.
Hi ha un altre metge del son que parteix dels ritmes biològics dels infants i de la importància de respectar-los. Ara no sé com es diu, te'n buscaré informació. De totes maneres, crec que la millor teoria ens la dóna la nostra pràctica.
Clara - 11/12/2006 23:27

Hola Clara. És que sobre aquest tema estic molt d’acord amb les opinions del Dr.Estivill, per això crec preferible dormir després de dinar i no abans, si és el cas de l’infant de que parlàvem. De totes formes potser hem d’esperar que la marta comenti, si vol, més informació sobre aquest infant. UNA ABRAÇADA!!!
Mireia - 11/12/2006 23:52

estava llegint els vostres articles i només una cosa, amb tots els respectes t’equivoques quan dius que segons el Dr.Estivill tu tindries algun trastorn, no en tens cap de trastorn, és evident que tens facilitat per dormir! D’on ho has tret? Tens 25 anys i no 1...
Cristina - 12/12/2006 17:20

La persona que m'ha donat aquesta informació és una persona, amiga de la meva família, que té un càrrec important dins del Departament de riscos psicosocials del Ministeri d'Higiene i Seguretat. Va ser aquesta persona que, per casualitat, va saber els meus ritmes de son. Va parlar amb els meus pares i amb mi. Em va estar dient que segons tots els estudis de son que ells feien basats en l'equip de l'Estivill, jo hauria de dormir malament a les nits, patint així algun trastorn que no em van concretar perquè no vaig seguir amb el tema. El cas és que deien que jo dormia tant de dia perquè no dormia bé a les nits. I jo sempre he dormit com un tronc. Somnio moltíssim i solen ser sons agradables i no em desperto per res en tota la nit.
Bé, en tot cas, el missatge que jo feia no era per parlar de mi, sinó per pensar sobre les multituds de coses que li poden estar passant en aquest infant o en molts altres. I de donar el meu punt de vista per seguir debatent i reflexionant sobre el tema del son, ja que és un tema per a mi molt interessant i crec que fins ara ha estat força bé el debat que s'ha anat creant aquí, en aquest espai.
Clara - 13/12/2006 00:26

Gràcies per totes les respostes, que ajuden molt a tranquil·litzar i pensar amb una òptica diferent. A mi el que veritablement em preocupa és que el nen dormi tant perquè no tingui els estímuls ni el material adequat i s’avorreixi. Sincerament no ho sé, perquè no he anat mai a l'escola, i la meva amiga és molt "novata"
Marta - 11/12/2006 17:29