EL JARDÍ DELS SECRETS: ORGANITZAR I VIURE ELS ESPAIS EXTERIORS
Reflexions de Penny Ritscher exposades en les Jornades sobre l'Espai a l'Educació Infantil els dies 8 i 9 de març de 2002

Tradicionalment el jardí dels centres educatius s'acostuma a considerar com un lloc per "prendre l'aire", per desfogar-se, per fer una pausa (el recreo) enmig de les estones de feina. Com si la vida al jardí no fos una feina. De fet l'espai exterior és un recurs educatiu preciós, almenys en potència. Entre d'altres coses és el lloc privilegiat de contacte entre el centre educatiu i el territori, el social i el natural.

Per viure bé el jardí, cal pensar, organitzar, articular i equipar l'espai exterior com es fa amb l'espai interior. Un espai ample no ha de ser dispersador. Un gran espai buit provoca comportaments d'agitació, repetitius, cansats. En canvi, un espai articulat i variat convida a comportaments intel·ligents: exploracions, descobertes, intencions, trobades, col·laboracions, iniciatives, projectes, construccions... Cal dissenyar-lo amb zones diferenciades, delimitacions, plantes, equipat amb mobiliari, materials, estructures per reordenar. És útil tenir molts centres d'interès atractius de manera que el gran grup d'infants es divideixi espontàniament en subgrups autogestionats. És útil tenir un terreny amb desnivells, per pujar i baixar. És útil tenir zones pavimentades: terrassa, pati, carrilets per bicicletes. Són útils els materials per 'treballar dur' (cavar, omplir, barrejar, transvasar, transportar, construir...): sorra, aigua, terra, herba, grava... És útil tenir eines per a aquests jocs treball: contenidors diferents, cabassos, pales, culleres, regadores, esponges... Pel que fa als equipaments de joc grans i fixos, típics dels parcs infantils com gronxadors, tobogan, estructura per enfilar-se, en calen pocs, ben triats i ben distribuïts pel jardí. Seria també bonic que hi hagués fusta, sense massa colors forts.

La bellesa, l'atmosfera una mica màgica del jardí, es crea sobretot amb la presència de plantes. És l'equipament viu. Les plantes s'han de triar de manera que hi hagi atractiu especial durant tot l'any: flors, fruits, fulles acolorides... A més de ser boniques les plantes són útils. Donen formes a l'espai, delimiten, divideixen, són punts de referència estables. Arbres i pèrgoles serveixen per crear zones d'ombra. Les plantes són una font de materials per jugar: petites branques, fulles, flors, llavors... Les plantes ofereixen als infants espais recollits on retirar-se 'en privat'.

Al jardí la presència dels adults és determinant. No es tracta de vigilar en el sentit tradicional sinó de 'vetllar'. L'adult porta la direcció educativa, prepara, conté, acompanya, suggereix, escolta, dialoga, interactua. És un rol de responsabilitat i diferenciat. És bo tenir petits bancs situats en llocs estratègics on l'adult es pugui asseure i ser-hi present sense intromissions. La persona adulta asseguda constitueix un atractiu i un punt de referència per a l'infant.

Del jardí se'n gaudeix tot l'any, per tant cal preveure l'equipament adequat per quan fa 'mal temps' i cal preveure també una sistematització de l'accessibilitat a aquest equipament.

La vida al jardí és plena de 'secrets'. El que hi passa és menys programable que el que passa a l'interior. Hi ha massa variables per tenir-ho tot 'sota control' perquè una gran part de la vida que es viu al jardí s'esfuma. Potser, en part per aquesta característica seva escapadissa, la vida al jardí es valora poc. Però justament els secrets són, en bona part, el motiu de la fascinació i del sentit del jardí.