Orientacions per a la construcció d'un jardí

Basades en el: Curset de Jardineria Mediterrània
impartit a Torrelles de Llobregat. Primavera 2001

A càrrec de Francesc Balanzó

 

A l'hora de construir i d'organitzar un jardí es poden seguir estratègies diferents:

  • Anar a favor del medi on ens trobem, escollint espècies adaptades al clima, que sense massa inconvenients trobaran les condicions adequades per viure i ens donaran pocs problemes de manteniment.
  • Forçar un tipus determinat de vegetació encara que no es correspongui amb l'ecosistema on ens trobem. En aquest cas s'haurà d'estar molt pendent de que les plantes tinguin les condicions adequades de rec, utilitzar productes fitosanitaris per combatre plagues i malalties i adobar-les de forma convenient.

Abans de decidir-nos per un o altre tipus d'estratègies hem d'assumir que això comportarà diferències importants més endavant, a l'hora de fer el manteniment del jardí.

Si la vostra opció és anar a favor del medi on us trobeu, abans d'organitzar el jardí haureu de fer una passejada i observar quines són les espècies que viuen de forma espontània a les rodalies d'on instal·lareu el jardí. Fixeu-vos també en les condicions del lloc concret on trobeu cada planta. Tingueu en compte que en una mateixa zona hi ha diversos microclimes. Per exemple hi haurà plantes que viuran bé en sectors orientats a migdia que reben una bona insolació, altres que ho faran en llocs orientats al nord que poden quedar en obaga, és a dir, en zona d'ombra, etc.

Des del punt de vista arquitectònic i paisatgístic hem de procurar que la imatge que produeixi el nostre jardí quedi integrada en el context natural on es troba. Això significa que si el jardí es farà en una zona ocupada prèviament per vegetació espontània ens podem plantejar de reservar algunes espècies, principalment arbres, que formaran part del futur jardí.

Un exercici recomanable és abans d'organitzar el jardí, imaginar-se com serà en el futur. D'aquesta manera veurem la seva integració paisatgística, evitarem col·lisions entre plantes, perills d'invasió a les zones construïdes de les branques o arrels dels arbres, etc.

Hem de tenir en compte que una gran part del territori català, es troba sota la influència del clima mediterrani. Aquest clima és sec, per tant caldrà seguir estratègies de xerojardineria, és a dir, de jardineria aplicada a zones seques. Algunes d'aquestes tècniques són:

  • Utilitzar sistemes de rec per goteig o de microaspersió. D'aquesta manera s'estalvia aigua i les plantes aprofiten millor tota la que els arriba.
  • Fer servir la tècnica de "mulching": cobrir la terra amb vegetals triturats, escorça de pi o altres elements semblants. També es practica amb cobertura de graves de mides mitjanes. Amb aquesta tècnica es manté millor l'humitat de la terra i evitem l'aparició de males herbes.
  • Disseny del jardí amb objectius d'estalvi d'aigua.
  • Selecció adequada de les plantes.

A tenir en compte:

La jardineria ecològica intenta estalviar aigua, productes fitosanitaris i adobs. Procura utilitzar recursos basats en els processos naturals de les plantes.

S'han de reduir les zones de gespa. Costen molt de mantenir i provoquen un consum excessiu d'aigua. Evitar plantar gespa al costat de plantes de secà que necessiten poca aigua. Escollir espècies de gespa adaptades a les nostres condicions i requeriments.

Les arrels grosses d'un arbre acostumen a estar per sota de la zona on es troben les branques grosses. Les arrels d'alguns arbres com els pins o eucalyptus poden aixecar paviments, rebentar piscines o trencar murs fins i tot de formigó. Aquests arbres s'han de plantar en llocs suficientment allunyats d'aquests elements.

Per trasplantar sempre és millor agafar plantes petites. Les plantes joves tenen una millor adaptació al lloc que les plantes grans i adultes.

Els arbres al bosc, no necessiten la poda, de manera natural quan alguna branca no els fa servei, la deixen morir i l'eliminen. Tota poda és una agressió, per tant, cal tenir coneixements de poda i bons materials abans de podar alegrement els arbres. Com més jove és l'arbre i mes petits son els talls de poda, més fàcil es per l'arbre tancar aquestes ferides. Quan més vell és l'arbre, menys s'ha de podar.