Formem part de la natura. Llar d'Infants de la Generalitat "El Carrilet" d'Amer (Girona)
 
 

Obrir les portes de l'escola al medi que l'envolta encara és un recurs educatiu que es té poc en compte. Organitzar aquest intercanvi entre l'escola i el medi demana una bona planificació, uns objectius clars i, sobretot, el convenciment que s'hi pot trobar un munt d'elements que a més d'afavorir la descoberta de l'entorn més immediat, aporten als infants un munt de possibilitats i sensacions de gran riquesa, i a més quan es tracta d'una realitat com la que es descriu a continuació.

 

La llar d’infants de la Generalitat “El Carrilet” d’Amer, està situada en un entorn natural privilegiat. Vivim envoltats de natura. Un paisatge que al llarg de tots els dies de l’any ens permet meravellar-nos amb les olors, els colors, la llum...

Durant tot l’any, els castanyers bords, a dos passos de l’escola, ens submergeixen en la varietat dels seus colors i deixen el terra farcit dels seus fruits. Una catifa geomètrica que els infants van destriant per omplir els cistells. Castanyes troncs, pedres, escorces, fulles. Un regal de la natura que amb els seus materials i amb molta cura de la seva recol•lecta portem cap a l’escola.

A l’escola ja tenim molts pots i potets, capses i capsetes, cistells i cistellets, plens de tots els materials que van arribant. Amb el temps i molt a poc a poc, anem manipulant, descobrint, classificant, parlant del que fem o d’on ho hem anat a collir. Els pots transparents, les cistelles, les paradetes pels espais comuns, són els llocs on ho anem guardant, esperant el moment per poder-los tornar a fer servir. És un material que sempre està apunt per fer i desfer i en alguns casos tornar a la natura.

Les cistelles a l’entrada de l’escola sempre conviden a omplir-les. Hem vist des de l'inici de curs un ventall de cistells plens, de pètals de rosa dels rosers, al costat de les mongetes amb beines d’un intens color verdós rogent. Cistells caixes i safates amb panotxes de jardí de tots colors amb el contrast de les panotxes de blat de moro, totes uniformes, d’un color groc. Fruits, flors i verdures obren la porta de tots els sentits durant tot el curs.

Una exposició que sempre està en moviment i canviant. És viva en iniciatives constants que entren i surten de l'escola. Aquests materials van provocant curiositat i coneixement. Coneixement per als petits i per als grans, perquè molts adults, nouvinguts de la gran ciutat, descobreixen la gran varietat del cultiu del territori on viuen, dels racons i reconets on poden gaudir portant els fills a jugar. A l’escola es donen molts intercanvis.

El privilegi de recórrer el camp de roselles que tenim molt a prop o jugar amb cargols de mar i petxines que venen dels dies passats a la platja o d’intercanvis ens permeten fer propostes o petits projectes que van creixent. Que impregnen i obren camins, que ens identifiquen i a la vegada son únics.

Són petits projectes que ens uneixen, que ens han fet destapar els records i ens fan prendre consciència de la importància de viure amb la natura sense oblidar que forma part de nosaltres mateixos.

  Presentacions amb Powerpoint
(Algunes poden tardar una mica a baixar)
 
  Carbasses, mongetes, castanyes, mandarines i troncs.
  Cargols i papers.
  Castanyes.
  Decorem la classe.
  Roselles.
  Safates amb elements naturals.