Centre Tapulli Youth
Per Carmen García Velasco
  Tapulli és un Centre de Joventut de dependència municipal. El coordinador dels serveis socials municipals és la màxima autoritat en aquests centres. Es tracta d'un lloc administratiu, no polític. D'ell depèn el director dels Centres de Joventut que coordina tant els serveis generals i burocràtics com els Centres de Joventut en cada districte de la ciutat. Aquests centres també estan lligats als departaments municipals de Cultura i Esports, coordinant les seves propostes amb serveis culturals i escoles.

Objectius dels centres de joventut:

1. Oferir diferents oportunitats per a l'ús del temps lliure.

2. Promoure la participació social.

3. Afavorir les pre-condicions per a la independència.

Població atesa:

Aquest servei és d'oferta universal per a tots els joves de 10 a 18 anys. Encara que l'oferta és normalitzadora, la demanda, sobretot en el tram 13-18, correspon a famílies amb algun indicador de risc social o en situació de necessitat Les famílies amb més recursos tenen prejudicis de classe i no fan ús d'aquests serveis. Tapulli compta amb 214 places i rep unes 10.000 visites a l'any dels seus socis.

 
7-12 
13-16
17 ó +
total
Nois
63
24
5
92
Noies
71
23
28
122


La distribució de l'ús d'aquests centres en relació al gènere és comparable a les dades obtingudes en l'ús de ludotecas a Espanya. (Veure Borja i Solé, Les ludotecas. Octaedro, 2000)

 

Personal:

Els educadors que atenen aquests centres estan especialitzats en alguns dels aspectes que a continuació es detallen i que vénen a cobrir les necessitats demandades pels grups de joves:

 

Música i bandes, Aventura, Informàtica-multimèdia, Teatre-Dansa i performance, Reparació de vehicles, Graffiti, i altres tallers proposats per la joventut, per exemple, existeix un taller de noies d'altres cultures que necessiten/volen trobar-se soles.

El centre Tapulli compte amb cinc persones educadores amb formació professional de grau superior en les especialitats d'educació social i educació infantil.

 

El rol de l'educador:

Els educadors tenen com objectius oferir cura i assistència als joves, potenciar les seves competències, orientar en diversos temes, afavorir l'autonomia i la iniciativa i prevenir l'exclusió. Es fa especial recalcament de peu en joves en risc d'exclusió, practicant la pedagogia del "jo puc…", "jo sé…".

Els centres s'especialitzen al seu torn en diferents temàtiques: animals domèstics i de granja, educació vial, Graffitis, patinatge, grups tancats (famílies amb fills especialment dificulteu), gimnasos, bandes, reparació de vehicles, canoa i submarinisme, artesania, i cuina-manualitats.

 

Preguntats sobre els seus objectius pel que fa a la interculturalitat, van manifestar que la fi era l'assimilació dels grups d'emigrants a la societat finlandesa. van Contar també l'existència de grups skinners en el barri, el que havia provocat l'allunyament de joves emigrants d'aquest centre. Dotació d'aquest tipuys de centres a Hèlsinki:

  • 83 centres de joventut
  • 19 edificis per a les organitzacions
  • 6 vehicles (tallers de reparació de vehicles)
  • 2 camping
  • 2 centres de formació-aprenentatge.
  • Uns altres: informació, multicultural,…

Pressupost per al 2002: 23 milions d'euros. 47000 euros en salaris i manteniment de centres.

Viatge a Finlàndia amb la revista Infància de l'A.M.Rosa Sensat. Abril/maig 2002
© www.elsafareig.org
Tornar a la pàgina inicial del viatge